MUHTARLARLA “KIRSAL MAHALLE BİLGİLENDİRME TOPLANTISI” YAPILDI

Belediye Başkanımız İsa ÖZKAN, Başkan Yardımcısı Zeki SARILAR, Başkan Yardımcısı Tuncer ÇALIK, AK Parti İlçe Başkanı Veysel KARAMAN ve Belediye Birim Müdürleri’nin katılımıyla Belediye Sosyal Tesislerinde mahalle muhtarlarıyla bir araya gelerek köyden mahalleye dönüşen yerleşim yerleri için 16 Ekim 2020 tarih ve 7254 sayılı kanun kapsamında başvuru yapılması halinde “Kırsal Mahalle” statüsü kazandırılabileceği içerikli bir toplantı yapıldı.
Mahalle muhtarıyla bir araya gelen Başkan Özkan,” Söz konusu düzenlemeye göre, büyükşehirlere bağlı mahallelere dönüştürülen köy ve belde yerleşimleri, başvuruda bulunmak şartıyla “kırsal mahalle” statüsüne geçebiliyor. Statü değişikliğine ilişkin başvurular, ilgili ilçe belediye meclisinin teklifi üzerine büyükşehir belediye meclisinin onayı ile karara bağlanabiliyor” dedi.
Harç, Vergi ve Su Ücreti Ödemelerinde Muafiyet ve İndirimler Sağlanacak
Konu ile ilgili bilgilendirme konuşması yapan Bşk. Yrd. Zeki Sarılar ise; daha önce köy statüsünde bulunan fakat şuan mahalle olan yerleşim yerlerinin başvuruda bulunmaları halinde daha avantajlı duruma geçeceğini belirterek, “Kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alan olarak belirlenen yerlerde, gelir vergisinden muaf esnaf ile basit usulde gelir vergisine tabi mükellefler tarafından bizzat işyeri olarak kullanılan bina, arsa ve araziler ile mesken amaçlı kullanılan binalar ve zirai istihsalde kullanılan bina, arsa ve arazilerden alınması gereken emlak vergisinden muaf olacak. Bu yerlerde, ticari, sınai ve turistik faaliyetlerde kullanılan bina, arsa ve araziler için emlak vergisi yüzde 50 indirimli uygulanacak. Belediye Gelirleri Kanunu uyarınca alınması gereken bina inşaat harcı ile imarla ilgili harçlar alınmayacak. Kanuna göre alınması gereken diğer vergi, harç ve harcamalara katılma payları yüzde 50 indirimli uygulanacak. Su ücreti ödemelerinde muafiyet ve indirimler uygulanacak.” dedi.