Aslantaşlar

ASLANTAŞLAR

İlçemizin 20 km mesafedeki Aslantaşlar, Günpınar Şelalesi’ nden, Elbistan’a devam eden yolun Yeniköy civarında 1.5 km. sol tarafta göz alabildiğince uzanan bir ovanın ortasında bulunan aslan heykelleri güney-kuzey yönünde ayakta durur vaziyettedir. Geç Hitit dönemine ait olan ve MÖ 1000 yıllarından kalma heykellerin baş yüksekliği 2 metre, gövde uzunluğu 2,5 metredir. Bacak ve ayak aralıkları yontulmadan bırakılan heykellerin ne amaçla dikildiği bilinmemektedir. Yapılan araştırmalarda yakın çevrede yüzeyde herhangi bir yerleşim yeri veya heykeltıraşlık merkezi olduğuna dair bir bulgu tespit edilmemiştir. Aslan figürü bu topraklarda hüküm sürmüş bütün medeniyetler tarafından güç ve iktidarın sembolü olmuştur. Mezarlara, anıtlara, kaya yüzeylerine ve paralara işlenen aslan figürünün en güzel örneklerinden biri de ilçemizdedir.

Yeniköy’ün yaklaşık 1.5 km Kuzeyinde kayalık bir alanda Dum-Dum kaya mezarları bulunur. Zeminden yüksekte kayalara oyulmuş iki adet mağaranın bulunduğu Yeniköy’ de Bizans döneminden kalma Tümülüs bulunmaktadır.

ASLANTAŞLAR

Our district, 20 km from the Aslantaş are Günpınar Waterfall ‘from 1.5 miles around Yeniköy the road continued to Elbistan. lion statues in the middle of a plain sweeping eye condition is standing on the left side is a north-south direction. Belonging to the late Hittite period and sculptures dating from 1000 BC head height of 2 meters, the body length is 2.5 meters. Sculpture carved legs and left foot intervals is not known for what purpose being planted. The research has been detected on the surface in the vicinity evidence that any settlement or sculpture center. Lion has been the symbol of strength and power by all civilizations that ruled these lands. The tombs, monuments, one of the finest examples of rock surfaces and the lion recorded in the money in our district.

Yeniköy about 1.5 miles north on a rocky area of Dum-Dum has rock tombs. Floor two high rock hewn caves found that Yenikoy ‘There is also a tumulus to the Byzantine period.